Weź jabłka i zanurz w słodkich dodatkach. Ten prosty deser kochają nie tylko dzieci
Owoce w karmelu lub czekoladzie wiele osób zna z różnego rodzaju jarmarków. Podobny przysmak można przygotować w domu. My proponujemy, aby zrobić jabłkowe lizaki.
Jak zrobić jabłkowe lizaki?
Ten przepis można streścić jednym zdaniem: wystarczy pokroić jabłka na kawałki i maczać je w słodkich polewach. My proponujemy karmel i polewy z czekolady (możesz wykorzystać białą lub gorzką), ale wybór należy do ciebie. Możesz tu także wykorzystać gotowe polewy.
Ważne jest, aby jabłka przez zanurzeniem ich w czekoladzie czy karmelu były osuszone. Mokrych czekolada nie będzie się trzymała. Jabłka można ponadziewać na specjalne patyczki do lizaków, ale możesz wykorzystać także zwykłe patyczki do szaszłyków. Gotowe lizaki można wbijać w gąbkę florystyczną albo kawałek styropianu. Można też wykorzystać do tego owoce i np. powbijać lizaki w położone płasko połówki jabłek.
Przepis: Jabłkowe lizaki
Słodka przekąska ze świeżych jabłek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 4 duże jabłka
na polewę karmelową:
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietanki 36%
na polewę czekoladową:
- 1 tabliczka czekolady
- 1 łyżka masła
dodatkowo:
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 4 drobno posiekane ciasteczka oreo
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówJabłka pokrój w ćwiartki lub ósemki i wydrąż gniazda nasienne. Nabij kawałki jabłek na patyczki.
- Robienie polewCzekoladę rozpuść razem z masłem. Na suchą patelnię wsyp cukier i podgrzewaj, aż zamieni się w płynny, złoty karmel (nie mieszaj na tym etapie). Dodaj śmietankę, masło i energicznie wymieszaj.
- Dekorowanie jabłekJabłka zanurzaj w czekoladzie lub karmelu. Posypuj orzechami, wiórkami lub ciasteczkami. Pozostaw do zastygnięcia.
Do zrobienia swoich lizaków z jabłek możesz wykorzystać także inne dodatki: kolorowe posypki, rozdrobnione liofilizowane owoce, płatki migdałów albo rozdrobnione dowolne ciastka (także słone precle lub krakersy, jeśli np. lubisz połączenie karmelu czy czekolady ze słonymi dodatkami).
Przepis potraktuj jako inspirację: w podobny sposób możesz zrobić lizaki bądź owoce szaszłyki, wykorzystując także truskawki, banany, morele albo gruszki czy inne owoce. Owoce możesz zanurzać w polewach w całości lub tylko częściowo. Aby polewy szybko zastygały, warto wcześniej owoce bardzo dobrze schłodzić.
Takie jabłkowe lizaki – czy po prostu owocowe lizaki – to naszym zdaniem idealny pomysł na dziecięce przyjęcia i spotkania, na których są dzieci. Taka kolorowa przekąska będzie znacznie zdrowsza, niż kupne słodycze, a gwarantujemy – dzieci będą zachwycone.